Γενικά ιστορικά στοιχεία

Το Βιετνάμ απ το δεύτερο μισό του 19 αιώνα ήταν γαλλική αποικία. Κατά καιρούς οργανώνονταν εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα τα οποία καταπνίγονταν στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η περιοχή κατακτήθηκε από τους Ιάπωνες, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό γαλλική διοίκηση. Στα 1942 ο Χο Τσι Μινχ συγκρότησε το Βιετμίνχ, ένα εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο υπό την καθοδήγηση των κομμουνιστών. Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Βιετμίνχ, μετά από μια γενική εξέγερση τον Αύγουστο του 1945, κατέλαβε την εξουσία και ο Χο Τσι Μινχ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Βιετνάμ (2 Σεπτέμβρη 1945). Οι Γάλλοι αντέδρασαν. Με τη βοήθεια των Βρετανών ανακατέλαβαν το νότιο τμήμα του Βιετνάμ και σχεδίασαν την επίθεση προς το βορρά. Τότε ο βιετναμέζικος λαός ξεσηκώθηκε σ’ όλη τη χώρα. Στις 23 Νοέμβρη του 1946 ξεκινά ο πρώτος πόλεμος της Ινδοκίνας. Οι Γάλλοι βομβαρδίζουν τη Χαϊφόνγκ, 6.000 άμαχοι σκοτώνονται. Αμέσως μετά επιτίθενται στο Ανόι, πρωτεύουσα του βόρειου τμήματος που χε ανακηρυχθεί Λαϊκή Δημοκρατία. Ο λαός του Βιετνάμ δεν υποκύπτει. Μετά από έκκληση του Χο Τσι Μινχ για παλλαϊκό ξεσηκωμό, αναδιοργανώνεται και συνεχίζει το αντάρτικο. Η πτώση του Ντιεν Μπιεν Φου ανάγκασε του Γάλλους να υπογράψουν στις 21 Ιούλη 1954 στη Γενεύη κατάπαυση του πυρός. Αποφασίστηκε η προσωρινή διαίρεση της χώρας και ο 17ος παράλληλος ορίστηκε ως το όριο πάνω από το οποίο ελέγχονταν από το Βιετμίνχ (Β. Βιετνάμ) και κάτω (Ν. Βιετνάμ) από τους Γάλλους. Το 1956 μετά από εκλογές η χώρα θα ενωνόταν, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του ανδρείκελου που είχαν διορίσει οι Γάλλοι και οι Αμερικάνοι στο νότο, του Νγκο Ντινχ Ντιεμ. Οι Αμερικάνοι δεν ήθελαν να γίνουν εκλογές γιατί θα τις κέρδιζαν οι κομμουνιστές. Ο ιμπεριαλισμός επεμβαίνει ανοιχτά και με βάρβαρα μέσα τις δεκαετίες 60-70.  Βομβαρδισμοί στρατιωτικών και βιομηχανικών στόχων, πυκνοκατοικημένων περιοχών, βόμβες ναπάλμ, δηλητηριώδη αέρια, βίαιες εκκενώσεις και πυρπολήσεις χωριών που υποστηρίζουν τους Βιετκόνγκ, καταστροφή ορυζώνων. Το 1975 έπειτα από τον ηρωικό αγώνα των Βιετκόνγκ ο τελευταίος αμερικάνος στρατιώτης αποχωρεί από το Βιετνάμ ενώ στις 2 Ιουλίου 1976, το βόρειο και το νότιο Βιετνάμ ενώθηκαν και σχημάτισαν τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.

Tα δαιδαλώδη τούνελ του Κου τσι  αποτελούσαν κρησφύγετο των Bιετκόνγκ. Η περιοχή ονομαζόταν “Σιδηρούν Τρίγωνο” και ήταν η βάση του βιετναμέζικου στρατού ενάντια στους ιμπεριαλιστές.

Εικόνα1

Εικόνα2

Εικόνα3

Εικόνα4

Εικόνα5

Εικόνα6

Εικόνα7

Εικόνα8

Δείτε ακόμα: Το πρώην προεδρικό μέγαρο στη Σαϊγκόν

https://mauroflight.wordpress.com/2012/11/22/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CF%8A%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CE%BD/

Τα άρθρα αποτελούν promos της αποστολής που πραγματοποίησα σε Βιετνάμ- Καμπότζη- Λάος. Αν ενδιαφέρεστε για τη δουλειά επικοινωνήστε μέσω mail. Παρουσίαση της θα γίνει κάποια στιγμή απλά θα πρέπει να υπερνικηθούν παθογένειες και στρεβλώσεις που κληρονομήσαμε στη σχέση μεταξύ τέχνης και κομμουνιστικής πολιτικής. Συν το ότι  θα υπάρξει και νέα καλλιτεχνική αποστολή την οποία θα καταλάβετε σε προσεχή άρθρα.