… ε) Το σύνθημα του Λένιν σχετικά με την πολιτιστική επανάσταση. Το πιο σίγουρο μέσο κατά της γραφειοκρατίας είναι το ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου των εργατών και των αγροτών. Μπορούμε να βρίζουμε και να βλαστημούμε τη γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού, μπορούμε να εξευτελίζουμε και να καρφώνουμε στον πάσαλο της ατιμίας τη γραφειοκρατία στην πραχτική μας δουλιά, αν όμως οι πλατιές μάζες των εργατών δεν έχουν ένα ορισμένο επίπεδο πολιτισμού, που δημιουργεί τη δυνατότητα, την επιθυμία, την ικανότητα να ελέγχεται ο κρατικός μηχανισμός από τα κάτω, με τις δυνάμεις των ίδιων των εργατικών μαζών, η γραφειοκρατία θα εξακολουθεί να υπάρχει οπωσδήποτε. Γι’ αυτό η πολιτιστική ανάπτυξη της εργατικής τάξης και των εργαζομένων μαζών της αγροτιάς, όχι μόνο με την έννοια της διάδοσης των γραμματικών γνώσεων, αν και οι γραμματικές γνώσεις αποτελούν τη βάση κάθε πολιτισμού, αλλά κυρίως με την έννοια να αποχτήσουν τη συνήθεια και την ικανότητα να μπαίνουν στην ουσία του έργου της διοίκησης της χώρας, αποτελεί το βασικό μοχλό για την καλυτέρευση του κρατικού και κάθε άλλου μηχανισμού. Αυτού βρίσκεται το νόημα και η σημασία του συνθήματος του Λένιν για την πολιτιστική επανάσταση.

Να τι έλεγε σχετικά μ’ αυτό ο Λένιν το Μάρτη του 1922, πριν από την έναρξη του 11ου Συνεδρίου του κόμματός μας, στο γράμμα που έστειλε στο σύντροφο Μόλοτοφ για την ΚΕ:

«Το κυριότερο που μας λείπει είναι ο πολιτισμός, η ικανότητα να διοικούμε… Οικονομικά και πολιτικά η ΝΕΠ μας εξασφαλίζει πέρα για πέρα τη δυνατότητα να χτίσουμε τα θεμέλια της σοσιαλιστικής οικονομίας*. Το ζήτημα εξαρτάται μόνο απ’ τις πολιτιστικές δυνάμεις του προλεταριάτου και της πρωτοπορίας του».

Τα λόγια αυτά του Λένιν ποτέ δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, σύντροφοι. (Φωνές: «Σωστά!»).

Από δω βγαίνει το καθήκον του κόμματος: να δυναμώσει τον αγώνα για την πολιτιστική ανύψωση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων στρωμάτων της αγροτιάς.

πηγή 10 τόμος απάντων Στάλιν

Advertisements