704

(Υιοθετήθηκε στην Πρωϊνή Συνεδρία της 23ης Αυγούστου 1934)

Αφού ακούστηκε και συζητήθηκε η αναφορά του Maxim Gorky για τη Σοβιετική Λογοτεχνία, οι αναφορές για τις λογοτεχνίες της Σ.Σ.Δ. της Ουκρανίας, της Σ.Σ.Δ. της Λευκορωσίας, της Σ.Σ.Δ. της Γεωργίας, της Σ.Σ.Δ. της Αρμενίας, της Σ.Σ.Δ. του Αζερμπαϊτζάν, της Σ.Σ.Δ. του Τατζικιστάν, της Σ.Σ.Δ. του Τουρκμενιστάν, της Σ.Σ.Δ. του Ουζμπεκιστάν και της Σ.Σ.Δ. των Αυτόνομων Τατάρων, και η συν-έκθεση για την παιδική λογοτεχνία, το Πρώτο Παν-Ενωσιακό Συνέδριο Σοβιετικών Συγγραφέων καταγράφει στα πρακτικά ότι, σαν συνέπεια της νικηφόρας οικοδόμησης του σοσιαλισμού και της κατατρόπωσης των ταξικών εχθρών του προλεταριάτου και των ανθρώπων του μόχθου της Ε.Σ.Σ.Δ., η Σοβιετική λογοτεχνία των λαών της Σοβιετικής Ένωσης εξελίχθηκε σε ισχυρή δύναμη για το σοσιαλιστικό πολιτισμό και την εκπαίδευση των μαζών του μόχθου στο πνεύμα του σοσιαλισμού. Υπό την ηγεσία του ηρωϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, με επικεφαλής το Σύντροφο Στάλιν, και χάρη στην καθημερινή βοήθεια του Κόμματος, οι συγγραφείς όλων των λαών της Ε.Σ.Σ.Δ. συνήλθαν σε συλλογικό σώμα στο πρώτο συνέδριό τους, το οποίο, στις ιδέες του, την οργάνωση και τη δημιουργική δουλειά, συσπειρώθηκε γύρω από το Κόμμα και τη Σοβιετική δύναμη σε μια και μοναδική ένωση Σοβιετικών συγγραφέων.

Το Συνέδριο εγκρίνει τη δουλειά της Οργανωτικής Επιτροπής, που πραγματοποίησε την ενοποίηση των Σοβιετικών συγγραφέων στην Ένωση των Σοβιετικών Συγγραφέων και έφερε εις πέρας τις προετοιμασίες για το πρώτο Συνέδριό τους.

Το Συνέδριο αναγνωρίζει τον εξέχοντα ρόλο που έπαιξε σε αυτή τη δουλειά ο σπουδαίος προλεταριακός συγγραφέας, Μαξίμ Γκόρκι. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις και την ανταλλαγή απόψεων στο Συνέδριο, το Συνέδριο κατατοπίζει τα καθοδηγητικά όργανα της Ένωσης των Σοβιετικών Συγγραφέων να σχεδιάσουν άμεσα μέτρα για να βοηθήσουν τους Σοβιετικούς συγγραφείς στη δημιουργική τους δουλειά, να βοηθήσουν νέους συγγραφείς και να δυναμώσουν τους δεσμούς μεταξύ των συγγραφέων και των ανθρώπων του μόχθου, έτσι ώστε όλη η δραστηριότητα της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων να εξασφαλίσει περαιτέρω ανάπτυξη της δημιουργικής δουλειάς σε όλες τις σφαίρες της Σοβιετικής λογοτεχνίας και τη δημιουργία έργων υψηλής ποιότητας, εμποτισμένα με το πνεύμα του σοσιαλισμού.

πηγή marxists.org

μτφ Τάσσου Βασιλική

επιμέλεια Παναγιώτης Μανιάτης

Advertisements