index

(Υιοθετήθηκε στην Πρωϊνή Συνεδρία της 26ης Αυγούστου 1934)

Αφού ακούσαμε την έκθεση του Συντρόφου Radek για τη διεθνή λογοτεχνία και την ανταλλαγή ιδεών που ακολούθησαν την έκθεση, το Πρώτο Παν-Ενωσιακό Συνέδριο των Σοβιετικών Συγγραφέων καταγράφει στα πρακτικά ότι, παρά τη βάναυση καταστολή που επιφυλάχθηκε στην εργατική τάξη και τους βιοπαλαιστές διανοούμενους των ξένων χωρών από την άρχουσα καπιταλιστική τάξη΄ παρά το όργιο του φασισμού και την αιματηρή αντίδραση΄ παρά το γεγονός ότι μερικοί από τους καλύτερους εκπροσώπους της επαναστατικής λογοτεχνίας είναι φυλακισμένοι σε φασιστικά κελιά και υπόκεινται σε άμεση φυσική καταστροφή, οι δυνάμεις της επαναστατικής λογοτεχνίας δυναμώνουν όπως και οι δυνάμεις της εργατικής τάξης, και η στρατευμένη τους φωνή αντιλαλεί ακόμη πιο δυνατά, ξεσηκώνοντας τις καταπιεσμένες μάζες να παλέψουν ενάντια στην καπιταλιστική σκλαβιά.

Το Συνέδριο των Σοβιετικών Συγγραφέων καλεί τους αδερφούς του, τους επαναστάτες συγγραφείς όλου του κόσμου, να παλέψουν με όλη τη δύναμη της συγγραφικής τους πένας ενάντια στην καπιταλιστική καταπίεση, τη φασιστική βαρβαρότητα, την αποικιακή σκλαβιά, ενάντια στις προετοιμασίες για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την υπεράσπιση της Ε.Σ.Σ.Δ. – πατρίδας των ανθρώπων του μόχθου. Από την εποχή που μια μικρή ομάδα συγγραφέων, με επικεφαλής τον Γκόρκι, ακολούθησε το Κόμμα του Λένιν, μέχρι τη σημερινή εποχή – που, σαν κατάλοιπο της νίκης – του σοσιαλισμού στην Ε.Σ.Σ.Δ., η Σοβιετική λογοτεχνία έχει μετατραπεί σε μία τεράστια πολιτισμική δύναμη, έχει γίνει η λογοτεχνία όλων των λαών, λογοτεχνία που εκφράζει το μεγάλο έργο των αγωνιζόμενων μαζών της Σοβιετικής Ένωσης για τη δημιουργία ενός νέου, σοσιαλιστικού συστήματος- οι συγγραφείς μας έχουν διαγράψει μια ένδοξη πορεία. Το παράδειγμά τους πείθει τους καλύτερους εκπροσώπους της λογοτεχνίας στο εξωτερικό ότι η λογοτεχνία και η τέχνη δεν μπορούν να ανθίσουν πραγματικά παρά μόνο εκεί που ο σοσιαλισμός είναι νικηφόρος.

Μία τεράστια ανάπτυξη πολιτισμού και δημιουργίας συντελείται ανάμεσα στις μάζες των λαών στη Σοβιετική Ένωση. Στις καπιταλιστικές χώρες υπάρχει οικονομικό χάος, παρακμή του πολιτισμού και της επιστήμης, παρακμή της λογοτεχνίας των άρχουσων τάξεων. Και γνήσια έργα τέχνης δημιουργούνται μόνο από εκείνους τους δεξιοτέχνες της γλώσσας που υψώνουν τη φωνή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις πληγές του καπιταλισμού, ενάντια στις κραυγαλέες αντιφάσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Το Πρώτο Συνέδριο των Σοβιετικών Συγγραφέων χαιρετίζει θερμά τους συγγραφείς που ήρθαν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο από τη Γαλλία, την Αγγλία, τις Η.Π.Α., την Κίνα, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Τσεχοσλοβακία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να επισκεφθούν την Ε.Σ.Σ.Δ. και έλαβαν πιο ενεργά μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο εκτιμά ιδιαίτερα τη συμπάθεια για την Ε.Σ.Σ.Δ. και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, για το νέο πολιτισμό που δημιουργείται από τους λαούς της Ε.Σ.Σ.Δ., που διακηρύχθηκε από τους ακόλουθους ξένους συγγραφείς που μίλησαν στο Συνέδριο: Συντρόφους Martin Andersen Nexö, André Malraux, Jean-Richard Bloch, Yakub Kadri, Willi Bredel, Theodor Plivier, Hu Lan-chi, Louis Aragon, Johannes Becher, Annabel Williams Ellis. Το Συνέδριο στέλνει αδελφικούς χαιρετισμούς στους Romain Rolland, André Gide, Henri Barbusse, Bernard Shaw, Theodore Dreiser, Upton Sinclair, Heinrich Mann και Li Sing, που με θάρρος εκπληρώνουν το ευγενές καθήκον τους ως οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων του μόχθου.

Το Συνέδριο των Συγγραφέων εκφράζει τη βαθιά αλληλεγγύη του προς τους επαναστάτες συγγραφείς που κρατούνται φυλακισμένοι από τη διεθνή αντίδραση, που υπερασπίζονται την υπόθεση των ανθρώπων του μόχθου, την υπόθεση της προόδου της ανθρωπότητας, και υπόσχεται να παλέψει με όλες τις δυνάμεις του για την απελευθέρωσή τους.

Το Συνέδριο είναι βαθιά πεπεισμένο ότι το μέλλον ανήκει στη διεθνή επαναστατική λογοτεχνία, γιατί συνδέεται με τον αγώνα της εργατικής τάξης για την απελευθέρωση όλης της ανθρωπότητας.

 

πηγή marxists.org

μτφ Τάσσου Βασιλική

επιμέλεια Παναγιώτης Μανιάτης

Advertisements