του ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΖΝΕΡ

 

Τηλεγράφημα.
Λογοτεχνικές οργανώσεις Λένινγκραντ βαθιά συγκινημένες από τον τραγικό θάνατο του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι εκφράζουν λύπη για τον πρόωρο θάνατο του μεγάλου επαναστάτη ποιητή.
Τμήμα Λένινγκραντ Ομοσπονδίας Ενώσεων σοβιετικών συγγραφέων

14 Απρίλη.
«Η Επιτροπή για την κηδεία του Β. Μαγιακόφσκι κάνει γνωστό σ’ όλους ότι το λείψανο του ποιητή θα εκτεθεί σήμερα στις 10 η ώρα, στη Λέσχη της Ομοσπονδίας, Βορόνσκι 52. Η μέρα και η ώρα της αποτέφρωσης του νεκρού θα γνωστοποιηθούν αργότερα».

Τηλεγράφημα.
Ένωση Προλεταριακών συγγραφέων αν κα μη εγκρίνοντας ενέργεια Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι αισθάνεται συντριβή για ξαφνικό θάνατο μεγάλου ποιητή προλεταριακής επανάστασης.
Συμφερόπολη. ΑΕΠ Κριμαία.

15 Απρίλη.
Η συγκέντρωση κόσμου είναι εξαιρετικά μεγάλη μπροστά στη Λέσχη της Ομοσπονδίας. Το προαύλιο δεν τον χωράει πια. Η ουρά απλώνεται στην οδό Βορόνσκι.

15 Απρίλη.
Το Σάββατο το πρωί χιλιάδες κόσμος μαζεύτηκε στο μεγάλο προαύλιο της Λέσχης της Ομοσπονδίας, για το προσκύνημα του νεκρού.
(Φιλολογική Εφημερίδα,17 Απριλίου).

Τηλεγράφημα.
Αισθάνομαι συντριβή θάνατο μεγαλοφυούς αγαπημένου φίλου ποιητή με τον οποίο είχαμε επιβάλει τέχνη αριστεράς.
Φσέβολοντ Μέγιεχορλντ

Τηλεγράφημα.
Περιφερειακή Οργάνωση Άπω Ανατολής Ένωσης Προλεταριακών Συγγραφέων έμαθε με απέραντο πόνο και θλίψη είδηση τραγικού θανάτου του βάρδου του επαναστατικού στίχου ακούραστου δημιουργού προλεταριακής ποίησης, Βλαδίμηρου Μαγιακόφκσι.
(Υπογραφές).

15 Απρίλη.
Το φέρετρο, επενδεδυμένο με κόκκινο βελούδο και σκεπασμένο με λουλούδια είναι τοποθετημένο στη σκιά μιας μεγάλης πένθιμης τέντας. Δύο προβολείς διασταυρώνονται πάνω από το σώμα του ποιητή.
(Φιλολογική Εφημερίδα,17 Απριλίου).

Τηλεγράφημα.
Ομάδα γεωργιανών συγγραφέων αριστεράς φίλοι Μαγιακόφκσι και της ποίησής του συγκινημένοι απώλεια αγαπημένου φίλου. Συλληπητήρια μας ενωθούν γενική θλίψη προλεταριακής ποίησης που έχασε σημαντικότατο ποιητή μεγάλης μας εποχής.
(Υπογραφές).

15 Απρίλη.
Στις 2 η ώρα η αίθουσα γέμισε με τους πρώτους επισκέπτες: εργάτες, κόκκινους στρατιώτες, πιονέρους, συγγραφείς, δημοσιογράφους, ζωγράφους, καλλιτέχνες, φοιτητές, επιστήμονες.
(Φιλολογική Εφημερίδα,17 Απριλίου).

Το Σοβιέτ της Μόσχας αποφασίζει να κάνει με δαπάνες του την κηδεία του Μαγιακόφσκι.

Τα έργα του που ήταν μέσο πάλης και σοσιαλιστικής ανοικοδόμησης θα μείνουν όχι μονάχα στην ιστορία της λογοτεχνίας αλλά και στο ακατάλυτο οπλοστάσιο της διεθνούς ταξικής πάλης του προλεταριάτου.
Μπέλα Κουν

15 Απρίλη.
Μια επιτροπή συγγραφέων του Λένινγκραντ έφτασε στη Λέσχη. Οι συγγραφείς ξαγρυπνούν το νεκρό.
(Φιλολογική Εφημερίδα,17 Απριλίου).

Τηλεφωνικό μήνυμα.
15 Απρίλη. Διοικητής προλεταριακής μεραρχίας πυροβολητών. Αντίγραφο για το σύντροφο Χαλάτωφ, πρόεδρο της επιτροπής για την κηδεία του συντρόφου Μαγιακόφσκι. Ο αρχηγός της Φρουράς, διοικητής των δυνάμεων της περιοχής, διέταξε την άμεση απόσπαση στι φέρετρο του σύντροφου Μαγιακόφσκι μιας τιμητικής φρουράς 50 ανδρών.

Η μητέρα και οι αδελφές
Του
Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι
ειδοποιούν ότι η λαïκή παννυχίδα για τη μνήμη του γιου τους και του αδελφού τους θα γίνει στις τρεις μ.μ. στη λέσχη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Σοβιετικών Συγγραφέων.
Η εκφορά θα γίνει στις 5. Η αποτέφρωση στις 6.30’.

Ώρα 17. 8.500 πρόσωπα παρήλασαν μπροστά από το φέρετρο.
(Φιλολογική Εφημερίδα,17 Απριλίου).

Ώρα 19. 14.000 πρόσωπα παρέλασαν μπροστά από το λείψανο.
(Φιλολογική Εφημερίδα,17 Απριλίου).

Ένα μέτριο φέρετρο, επενδεδυμένο με κόκκινο ύφασμα. Γύρω του πολλά λουλούδια. Μέσα στο φέρετρο, μ’ ένα απλό σκούρο κουστούμι και με στέρεα ανθεκτικά άρβυλα, βρίσκεται ξαπλωμένος ο μεγαλύτερος ποιητής της επανάστασης.
Από το προαύλιο της Λέσχης, στην οδό Βορόνσκι, και πιο πέρα ακόμα, γύρω από την πλατεία, γεμίζοντας την οδό Χέρτσεν, προχωράνε χιλιάδες μοσχοβίτες, χιλιάδες προλετάριοι, για ν’αποδώσουν τον τελευταίο χαιρετισμό στον ποιητή τους.
Στο προαύλιο της Λέσχης, οι πολιτοφύλακες και οι κόκκινοι στρατιώτες είναι περικυκλωμένοι απ’τον κόσμο. Οι άντρες της φρουράς παρατάσσονται μπροστά στη σωρό του ποιητή που τα τραγούδια του και τα Θούρια του οδήγησαν τα τάγματα της Επανάστασης στις εφόδους του εμφυλίου πολέμου…
(Μπόρις Λιχάρεφ. Στη Μόσχα).

Ώρα 22. Παρέλασαν πάνω από 20.000 πρόσωπα…
(Φιλολογική Εφημερίδα,17 Απριλίου).

Τα μεσάνυκτα απαγορεύθηκε η είσοδος του κοινού στην αίθουσα. 50.000 πρόσωπα παρέλασαν μπροστά από το φέρετρο.
(Φιλολογική Εφημερίδα,17 Απριλίου).

Όταν πεθάνω
θα πεθάνω τραγουδώντας,
ακόμα κι αν πεθάνω σ’ένα μικρό δωμάτιο
το ξέρω είμαι άξιος ν’αναπαυθώ
μ’αυτούς που αναπαύονται κάτω από την κόκκινη σημαία.
(Μαγιακόφσκι)

πηγή: Επιθεώρηση Τέχνης, 63-64, Μάρτης-Απρίλης 1960

Advertisements