Προτείνουμε:
1) Στο Σοβιέτ του Λένινγκραντ να δώσει σ’ έναν από τους πιο όμορφους δρόμους το όνομα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι.
2) Στις κρατικές εκδόσεις: α) να εκδώσουν σ’ έναν τόμο με μεγάλο τιράζ τα ποιήματα του Μαγιακόφσκι, καθώς επίοης και τα άπαντά του. β) να δώσει το όνομα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι σ’ έναν εκδοτικό οίκο.
3) Στην Ομοσπονδία Ενώσεων των Σοβιετικών συγγραφέων να δώσει στο «τανκ» της Ομοσπονδίας το όνομα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι.
4) Στους συντρόφους συνθέτες να μελοποιήσουν τα τραγούδια και τα θούρια του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι.
5) Σ’ όλες τις βιβλιοθήκες και τις λέσχες να οργανώσουν βραδυές αφιερωμένες στο έργο του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι.
6) Στην υπηρεσία Δημόσιας Παιδείας του Λένινγκραντ να ιδρύσει μια υποτροφία σπουδών Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ.
(Τμήμα του Λένινγκραντ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Σοβιετικών συγγραφέων).

Αποβλέπουμε να μελετήσουμε το δρόμο που έκανε ο Μαγιακόφσκι, καθώς επίσης και τη δημιουργική του μέθοδο. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά στο μεγάλο επαναστάτη ποιητή τις μάζες των προλετάριων αναγνωστών, να μεταφέρουμε την πείρα του στους προλετάριους συγγραφείς, για ν’αντηχήσει ο φλογισμένος ενθουσιασμός του του επαναστάτη μαχητή στις φωνές των πολυάριθμων συνεχιστών του έργου του.
Η επιτροπή της Κομμουνιστικής Ακαδημίας και το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό τμήμα της Ακαδημίας.

ΑΔΕΙΑ
Η ΑΔΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (ΟΔΟΣ ΒΟΡΟΝΣΚΙ 52) ΓΙΑ ΤΗ ΛΑÏΚΗ ΠΑΝΝΥΧΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ ΤΗΝ 17Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1930.

17 Απρίλη.
Η οδός Βορόνσκι είναι γεμάτη από κόσμο. Η έφιππη φρουρά με κόπο κατορθώνει να συγκρατήσει το πλήθος. Το προαύλιο της Λέσχης μυρμηγκιάζει. Κόσμος και στα παράθυρα, στα περβάζια, στις στέγες των γύρω σπιτιών. Δεκάδες φωτογραφικών μηχανών και μηχανών λήψεως ξεχωρίζουν μέσα στον κόσμο.
(Φιλολογική Εφημερίδα, 21 Απριλίου).

Οι σοβιετικοί συγγραφείς δεν μπορούν να εκφράσουν τώρα παρά ένα μικρό απ’τα αισθήματα που τους πλημμυρίζουν. Αποκαλύπτονται μπροστά στον πιο μεγάλο σύγχρονο ποιητή…
Κονσταντίν Φέντιν
(Απ’το λόγο που εξεφώνησε στη λαïκή παννυχίδα από μέρους της Ομοσπονδίας των συγγραφέων).

Για τη γενιά που γεννήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα ο Μαγιακόφσκι δεν ήταν ένας καινούριος τρόπος να βλέπει κανείς τα πράγματα αλλά μια καινούρια θέληση.
Γιούρι Τυνιάνωφ

Ο Μαγιακόφσκι είναι η αντρίκια σημαία της ποίησής μας.
Μπόρις Λαβρένιεφ

Το όνομα του Μαγιακόφσκι θα γίνει πολύ γρήγορα μυθικό…
Ίλια Σελβίνσκι…

Το Επιτροπάτο της Δημόσιας Παιδείας της Ρ.Σ.Σ.Ο.Δ. αποφάσισε να ιδρύσει δύο υποτροφίες σπουδών με τ’ όνομα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, τη μια στην έδρα της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Μόσχας, που προορίζεται για τον καλύτερο νέο προλετάριο ποιητή. Η άλλη προορίζεται για τον καλύτερο ηθοποιό με προλεταριακή καταγωγή.

17 Απρίλη.
Το φέρετρο επενδεδυμένο με μαύρο και κόκκινο κάνει την εμφάνισή του στην πόρτα της Λέσχης. Ταξιδεύει πάνω από μια θάλασσα κεφάλια. Μετά ανεβάζουν το φέρετρο σ’ ένα φορτηγό αυτοκίνητο.
Πλάι, σε μια πλατφόρμα στο χρώμα του ατσαλιού υπάρχει ένα στεφάνι με σφυριά και κοχλίες. Η επιγραφή λέει: «Στο μετάλλινο ποιητή, ένα μετάλλινο στεφάνι». Το φορτηγό ξεκινάει και πίσω του ακολουθεί στην πλατεία Αρμπάσκαγια το πλήθος…
(Ντ. Κάλμ. ακολουθώντας το φέρετρο του ποιητή της επανάστασης).

Η δημόσια βιβλιοθήκη της (Βιβλιοθήκη Λένιν) και το Φιλολογικό Μουσείο οργανώνουν μια έκθεση για το έργο του Β. Β. Μαγιακόφσκι.

942η ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΟΥ.-17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1930.-ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ:ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΒΙΤΣ. ΩΡΑ 7,35 ΛΕΠΤΑ._
(Απ’το βιβλίο καταχώρισης του Κρεματορίου).

Το χωριό Μπαγκντάλυ (Γεωργία) όπου γεννήθηκε ο ποιητής Μαγιακόφσκι θα λέγεται από τώρα και στο εξής «Μαγιακόφσκι).
(Εντρανσιζάν, 5 Ιουνίου).

Ο Κεντρικός εκδοτικός οίκος των Λαών της ΕΣΣΔ θα εκδώσει μια εκλογή του έργου του Μαγιακόφσκι που θα περιλαμβάνει το Λένιν, 1.500.000.000, Πάει καλά, Με όλη μου τη φωνή κτλ. Η εκλογή αυτή θα εκδοθεί στις παρακάτω γλώσσες αρμενική, γιντίς, πολωνική, γερμανική, ουγγρική, ταρταρική, σιουβάκα, μορνβά, μάρι και κόμι.

ΑΚΟΥΣΕ
ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ
ΕΥΗΜΕΡΙΑ
Ο ΑΓΚΙΤΑΤΟΡΑΣ,
Ο ΝΤΕΛΑΛΗΣ,
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ.
ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
ΚΑΛΠΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΤΙΣ ΛΥΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΤΕΣ
ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ
ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
ΣΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ

 

πηγή: Επιθεώρηση Τέχνης, 63-64, Μάρτης-Απρίλης 1960

Advertisements