Η φωτογραφία έμεινε γνωστή με τον τίτλο «Το φιλί του ναύτη» (Sailor’s kiss) και την απαθανάτισε ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt.
14 Αυγούστου 1945: Ένας ναύτης και μια νοσοκόμα, αν και εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, φιλιούνται αυθόρμητα με πάθος στη μέση του δρόμου στην Times Square της Νέας Υόρκης. Η φωτογραφία έμεινε γνωστή με τον τίτλο «Το φιλί του ναύτη» (Sailor’s kiss) και την απαθανάτισε ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt. Στις 27 Αυγ του 1945 η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Life» περνώντας στην αιωνιότητα ως σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.

Kiss από το Hotel de Ville
Robert Doisneau, 1950
«Φιλί μπροστά στο δημαρχείο», 1950. Η πιο διάσημη φωτογραφία του Ρομπέρ Ντουανό. Η ταυτότητα των δύο εραστών θα παρέμενε μυστήριο για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Ο φωτογράφος έλεγε: «Τα θαύματα της καθημερινής ζωής είναι τόσο συναρπαστικά… ακόμη και ο καλύτερος σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε να συμπεριλάβει στα κάδρα του τη γοητεία του απρόσμενου που συναντά κανείς στον δρόμο. Δεν φωτογραφίζω τη ζωή όπως είναι», είχε γράψει το 1986, «αλλά όπως θα ήθελα να είναι». Κι όμως τελικά αυτή η φωτογραφία αποδείχτηκε στημένη: Το 1950, ο Ντουανό τράβηξε το πιο διάσημο έργο του για το περιοδικό «Life», το περίφημο «Φιλί μπροστά στο δημαρχείο», μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του 20ού αιώνα στην οποία απεικονίζεται ο περιπαθής εναγκαλισμός ενός νεαρού (και στυλάτου) ζευγαριού. Η ταυτότητα των δύο ρομαντικών εραστών θα παρέμενε μυστήριο για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Το καλοκαίρι του 1993, αμέσως μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου και μερικούς μήνες πριν από τον δικό του (έφυγε από τη ζωή την Πρωταπριλιά του 1994), ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ο Ζαν Λουί και η Ντενίζ Λαβερνιέ, πεπεισμένοι για κάποιον λόγο ότι αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές της φωτογραφίας, αποφάσισαν να σύρουν στα δικαστήρια τον Ντουανό διεκδικώντας μερίδιο από τα δικαιώματα της δημοφιλούς εικόνας. Η αγωγή που έκαναν ανάγκασε τον φωτογράφο να αποκαλύψει ότι το ζευγάρι ήταν η 20χρονη τότε Φρανσουά Ντελμπάρ και ο 23χρονος Ζακ Καρτό, φιλόδοξοι ηθοποιοί.

BRASSAI Amores de París

Alfred Eisenstaedt: Couple kissing in front of the Delta Tau Delta mummy at the University of the South. Girls are told: “Kiss mummy or kiss me.” (1940)

Edouard Boubat: Un couple s’embrassant, Paris, 1959

Sidewalk Cafe, Boulevard Diderot, Paris
(από τον Henri Cartier-Bresson, 1969)

Venezia, Piazza San Marco © Gianni Berengo

The Good Kiss, Times Square, New York City,
Charles Harbutt

New York City, 1959.
Photograph by Henri Cartier-Bresson

“Brassai, Pour l’amour de Paris”
Brassaï ( ψευδώνυμο του Gyula Halász1899 -1984)

Edouard Boubat

 

επιλογή από σελίδα στο  fb Φωτογραφική Εγκυκλοπαίδεια

Advertisements