Πρόσκληση συμμετοχής στη Διημερίδα «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση», στις 22 & 23 Νοεμβρίου 2014, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Ακαδημίας 50, Αθήνα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Το ΕΕΤΕ (ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του Υπ.ΠΟ.Α) διοργανώνει από 24 Οκτωβρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2014, Δράση με θέμα «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1936 -2014», η οποία θα περιλαμβάνει μια «εισαγωγή» – ένα «εργαστήριο Ιστορίας» των Εικαστικών Τεχνών και Καλλιτεχνών που έδρασαν την περίοδο 1936-1950 (για την περίοδο 1950-1974 το ΕΕΤΕ θα εργασθεί στο επόμενο διάστημα, σε επόμενη παρουσίαση) και στους τόπους εξορίας ως το 1967 και παράλληλα την Έκθεση Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας με θέμα «Αντίσταση Τώρα».
Αναλυτικότερα το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (Δικτατορία 4ης Αυγούστου, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Τόποι εξορίας ως το 1967) θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.(Πάρκο Ελευθερίας, πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ)
Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου ιστορίας τέχνης θα εκτεθούν και πρωτότυπα σχετικά με την ιστορική περίοδο. Οι εκδηλώσεις και η έκθεση «Αντίσταση Τώρα» όπως επίσης οι παρουσιάσεις στις περιόδους που αναφερόμαστε, θα γίνουν με την υποστήριξη του ΟΠΑΝ.Δ.Αθηναίων στους παρακάτω χώρους.
– Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο
– Κέντρο τεχνών και πολιτισμού, Πάρκο Ελευθερίας, Πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ
– Αμφιθέατρο Τρίτση, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, ακαδημίας 50

Το ΕΕΤΕ εκτιμά ότι η διοργάνωση του «Εργαστηρίου Ιστορίας Τέχνης» και της έκθεσης αποτελεί για το ΕΕΤΕ πρώτο βήμα για την ιστορική αποτίμηση ενός τόσο σημαντικού έργου, χρέους του απέναντι στην Ιστορία και στους εικαστικούς που έδρασαν..
Ευελπιστούμε ότι, τόσο η ιστορική αναδρομή μέσα από τη λειτουργία βάσης δεδομένων και έκθεσης αντιπροσωπευτικών έργων, όσο και το σύγχρονο εικαστικό έργο μέσα από την έκθεση «Αντίσταση τώρα», θα δώσουν το έναυσμα για μια ποιο τεκμηριωμένη προσέγγιση στο περιβάλλον της κορύφωσης της πάλης του λαού, στον τόπο που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν οι αγωνιστές,

Στα πλαίσια της όλης παρουσίασης διοργανώνουμε μια ανοιχτή συζήτηση με τη μορφή «Διημερίδας».
Σκοπός μας να γνωρίσουμε μέσα από τη συζήτηση με Μελετητές και Ιστορικούς Τέχνης, παλιούς αγωνιστές και εικαστικούς, τη σχέση των εικαστικών τεχνών με τους αγώνες των εργαζομένων για την κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια σε κατακτητές ντόπιους και ξένους και τη συμβολή των καλλιτεχνών με το έργο τους ή τη ζωή τους σε αυτούς τους αγώνες. Η συζήτηση θα αναδείξει τις αναγκαιότητες του σήμερα..

Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22/11: 10.00- 14.30 & 16.00-21.00 και την Κυριακή 23/11, 10.00 -14.00, στην Αίθουσα Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.

Αγαπητοί συνάδελφοι. Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε με προγραμματισμένη παρέμβαση 10 λεπτών στην Διημερίδα, με την παρουσίαση εκ μέρους σας θέματος της δικής σας επιλογής που να αναφέρεται στην τέχνη της περιόδου: Δικτατορία 4ης Αυγούστου, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Τόποι εξορίας ως το 1967, παρακαλούμε να το δηλώσετε στην Οργανωτική Επιτροπή έως 17 Οκτωβρίου 2014, καταθέτοντας τον τίτλο και περίληψη δύο σελίδων Α4 και τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, ηλεκτρονική διεύθυνση και τηλέφωνο) στα γραφεία του ΕΕΤΕ, Βαλτετσίου 42, Αθήνα, τηλ. 210 3300016, εσωτ.102 κ. Μελέτη και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΕΤΕ : chafartg@otnet.gr, υπ όψιν της Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση».
H Οργανωτική Επιτροπή έως 7 Νοεμβρίου 2014 θα σας απαντήσει εάν θα ενταχθείτε με παρέμβαση 10 λεπτών, στο πρόγραμμα της διημερίδας.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στη διημερίδα θα μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση μετά από κάθε θεματική.

Advertisements