Η Τρίτη Σύνοδος της μόνιμης επιτροπής του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Οπαδών της Ειρήνης τελείωσε. Κείνοι που πήραν μέρος σ’ αυτή τη σύνοδο απηύθυναν μιαν έκκληση «σ’ όλους τους τίμιους ανθρώπους που ανεξάρτητα από τη φύση των απόψεών τους για τους λόγους που δημιούργησαν τη σημερινή τεταμένη διεθνή κατάσταση, νιώθουν ανησυχίες γι’ αυτή την κατάσταση κι επιθυμούν σοβαρά την αποκατάσταση ειρηνικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς».

 
Κείνοι που πήραν μέρος στη σύνοδο υπόγραψαν μιαν έκκληση και πρότειναν σ’ όλους τους τίμιους ανθρώπους να την υπογράψουν. Υπενθυμίζω το κείμενο αυτής της έκκλησης: «Απαιτούμε την απόλυτη απαγόρεψη του ατομικού όπλου, όπλου εκφοβισμού και μαζικής εξόντωσης των πληθυσμών. Απαιτούμε την εγκαθίδρυση ενός αυστηρού διεθνούς ελέγχου που να εξασφαλίζει την εφαρμογή του απαγορευτικού αυτού μέτρου. Φρονούμε ότι η κυβέρνηση που πρώτη θα χρησιμοποιούσε ενάντια σ’ οποιαδήποτε χώρα το ατομικό όπλο θα διέπραττε έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα και θα κηρυσσόταν εγκληματίας πολέμου. Καλούμε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης στον κόσμο να υπογράψουν αυτή την έκκληση».

 
Ένας μεγάλος αριθμός προοδευτικών συγγραφέων υπόγραψαν κιόλας την έκκληση. Απευθύνομαι σε κείνους που διστάζουν, σε κείνους στους οποίους έχουν υποβάλλει τη σκέψη ότι πίσω από την έκκληση των Οπαδών της Ειρήνης κρύβεται κάποια πολιτική μηχανορραφία, σε κείνους που πάνε να τους πείσουν ότι το περιστέρι της ειρήνης θυμίζει τον περίφημο δούρειο ίππο.

 
Γιατί απευθύνομαι στους συγγραφείς; Πριν απ’ όλα γιατί και γω ο ίδιος είμαι συγγραφέας. Ξέρω πως ο συγγραφέας νιώθει τη σπουδαιότητα της υπογραφής του, νιώθει πως εκατομμύρια αναγνώστες τον ακούν και τον προσέχουν, δεν αρκείται στο να βλέπει, προβλέπει, δεν αρκείται να περιγράφει, υποδείχνει και σηκώνει στους ώμους μια τεράστια ευθύνη.

 
Ο συγγραφέας που γράφει ένα βιβλίο είναι υπεύθυνος για όλα τα βιβλία που γράφτηκαν πριν απ’ αυτόν, είναι υπεύθυνος για όλο το λογοτεχνικό θησαυρό του κόσμου, για τις μεγάλες αξίες του παρελθόντος. Ο συγγραφέας που περιγράφει έναν απλό ανθρώπινο έρωτα είναι υπεύθυνος για όλους τους ερωτευμένους του κόσμου, για όλες τις κούνιες για όλους τους κήπους. Ο συγγραφέας που μιλά στους ανθρώπους είναι υπεύθυνος για όλους τους ανθρώπους. Ο συγγραφέας μπορεί σήμερα να σωπάσει, να γλιστρήσει, να ξεχάσει το παιδί, την ανθρώπινη ευτυχία, τις παλιές πέτρες, την τύχη της κουλτούρας;

 

 

Advertisements