Απευθύνομαι στους συγγραφείς

 

Απευθύνομαι στους συγγραφείς γιατί την κάθε υπογραφή ενός συγγραφέα θα την ακολουθήσουν χιλιάδες υπογραφές αναγνωστών του. Μερικοί θα μου πουν ίσως καμιά υπογραφή δε μπορεί να εμποδίσει τον πόλεμο, δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους ανθρώπους. Οι αντιρρήσεις αυτές μου φαίνονται αστήριχτες και ανάξιες ενός συγγραφέα.

 
Πέρασε πια ο καιρός που οι πόλεμοι γίνονταν από μονωμένες κάστες. Δεν πιστεύω πως είναι σήμερα δυνατό να ξαπολύσει κανείς έναν πόλεμο ενάντια στη θέληση των λαών, ενάντια στη θέληση των απλών ανθρώπων. Οι υπογραφές που μπαίνουν κάτω από την έκκληση που καταδικάζει το ατομικό όπλο, δεν είναι απλά φύλλα χαρτιού που απαριθμούν ονόματα αμερικάνων, ρώσων, εγγλέζων και γάλλων ιταλών και πολωνών, κινέζων και ινδών. Οι υπογραφές αυτές εκφράζουν μιαν απόφαση, μια θέληση, έναν όρκο που κάνουν εκατομμύρια κι εκατομμύρια άνθρωποι. Ξέρουμε ότι οι διάφορες συνδιαλέξεις μεταξύ διπλωματών που έγιναν ως τώρα δεν έδοσαν αποτελέσματα (δε θέλω για την ώρανα τονίσω ποιον βαρύνει η ευθύνη γι’ αυτό). Βλέπουμε ότι η απειλή της χρησιμοποίησης του ατομικού όπλου ενάντια σε αθώους ανθρώπους μεγαλώνει καθημερινά. Βλέπουμε πως ένας κίνδυνος χωρίς προηγούμενο απειλεί την ανθρώπινη κουλτούρα.

 

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι βεβαίωναν ότι οι Μούσες σώπαιναν όταν μιλούσαν τα όπλα. Σήμερα οι Μούσες πρέπει να υψώσουν τη φωνή, πρέπει να μιλήσουν, για να μην μπορέσουν να μιλήσουν τα όπλα.

 
Απευθύνομαι σε κείνους τους δυτικούς συγγραφείς που βλέπουν τη ζωή με διαφορετικό απ’ το δικό μας τρόπο, σε κείνους απ’ τους δυτικούς συγγραφείς που συχνά αισθάνονται και σκέφτονται διαφορετικά από μας. Απευθύνομαι όχι σε οπαδούς μιας ίδιας ιδέας, αλλά σ’ όλους τους τίμιους συγγραφείς της Δύσης. Δεν τους προτείνω να προσχωρήσουν στις κοινωνικές, πολιτικές ή αισθητικές μου απόψεις. Δεν τους προτείνω να υπερασπίσουν ένα πολιτικό κόμμα ενάντια σ’ άλλα κόμματα, ή ένα κράτος ενάντια σ’ ένα άλλο. Δεν τους προτείνω να καταδικάσουν μιαν οποιαδήποτε κυβέρνηση για την εσωτερική της ή εξωτερική της πολιτική. Τους προτείνω κάτι άλλο που μπορούν θαυμάσια να το δεχτούν: τους προτείνω να υψώσουν τη φωνή ενάντια στο ατομικό όπλο, ενάντια στις μπόμπες και τις υπερμπόμπες που απειλούν όλους τους ανθρώπους. Τους προτείνω να υποστηρίξουν και αυτοί την αξίωση που διατύπωσαν οι οπαδοί της ειρήνης για την απαγόρεψη χωρίς περιορισμό του ατομικού όπλου και την εγκαθίδρυση ενός ελέγχου για την εφαρμογή της απαγόρεψης αυτής. Τους προτείνω να καταδικάσουν την κυβέρνηση που θα τολμήσει να ρίξει πρώτη μιαν ατομική μπόμπα πάνω στους κατοίκους οποιασδήποτε χώρας.

 

Η έκκληση που ψηφίστηκε από την τρίτη σύνοδο της μόνιμης επιτροπής των Οπαδών της Ειρήνης δεν περιέχει ούτε καμουφλαρίσματα, ούτε δόλο, ούτε μεροληψία. Το «μυστικό» της κατασκευής του ατομικού όπλου δεν αποτελεί το μονοπώλιο κανενός κράτους. Απαιτώντας την απαγόρεψη του ατομικού όπλου, απαιτούμε την απαγόρεψή του σ’ όλα τα κράτη, όπου το όπλο αυτό κατασκευάζεται ή μπορεί να κατασκευάζεται. Δεν καλούμε κανένα να καταδικάσει την κυβέρνηση της αυτής ή εκείνης της χώρας, καλούμε τους ανθρώπους να καταδικάσουν την κυβέρνηση που πρώτη θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει ένα όπλο μαζικής εξόντωσης ανθρωπίνων υπάρξεων. Αυτό δεν είναι καταδικαστική απόφαση, είναι προειδοποίηση. Αφού υπογράψαμε την έκκληση αυτή απευθυνθήκαμε σ’ όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης. Νομίζω ότι εκείνος που θα υψώσει φωνή ενάντια σ’ αυτή μας την αξίωση για την απαγόρεψη του ατομικού όπλου θα προδόσει με την πράξη του αυτή τα εγκληματικά του σχέδια. Νομίζω ότι εκείνος που δε θα θελήσει να δηλώσει ότι οι άνθρωποι που θα τολμούσαν να χρησιμοποιήσουν το όπλο αυτό θα ήταν εγκληματίες, θα προδόσει με την πράξη του αυτή τις απάνθρωπες προθέσεις του.

 

Σας προτείνω, συγγραφείς της Δύσης, να υποστηρίξετε την αμερόληπτη έκκλησή μου, που την υπαγορεύει ο ανθρωπισμός και η ανησυχία για την τύχη του πολιτισμού μας.

 

Σκέφτομαι τώρα ορισμένους δυτικούς συγγραφείς που δε μπορούν να επιδοκιμάσουν τα σχέδια μαζικής εξόντωσης ανθρώπινων υπάρξεων, αλλά και που δεν έχουν ακόμα αντιδράσει, καθόσο ξέρω, στο ατομικό όπλο. Παίρνω το θάρρος ν’ απευθυνθώ στον καθένα απ’ αυτούς με την ελπίδα ότι η προσωπική αυτή έκκληση θα συντελέσει στο να ξεδιαλύνει ακόμα πιο πολύ την ουσία του μηνύματός μου.

 

Quiz: η πηγή του κειμένου, απ’ όπου μπορείτε να βρείτε και το υπόλοιπο μέρος.

 

Advertisements