Από λόγο σε συγκέντρωση που έγινε στο χωριό Βέσενσκαγια της περιοχής Ροστόβ στις 30 Αυγούστου 1959

 

Αγαπητοί, σύντροφοι, φίλοι!

 
Συναντιόμαστε σήμερα στο χωριό Βέσενσκαγια, όπου έφτασα ύστερα από πρόσκληση του συμπατριώτη σας – του μεγάλου μου φίλου, διακεκριμένου σοβιετικού συγγραφέα Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς Σόλοχοφ. Επωφελήθηκα από την πρόσκλησή του και αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στο χωριό σας, ταξιδεύοντας από την Κριμαία όπου έκανα την άδειά μου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς για την πρόσκλησή του αυτή και σας για την εγκάρδια υποδοχή. Είμαι πολύ χαρούμενος που έφτασα στο χωριό σας και που έχω τη δυνατότητα να γνωρίσω από πιο κοντά τη ζωή σας και να κουβεντιάσω μαζί σας.

 
Επιτρέψτε μου πρώτα πρώτα να σας διαβιβάσω το χαιρετισμό του Προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και του Υπουργικού Συμβουλίου και να σας ευχηθώ καινούργιες επιτυχίες στη δουλειά, ευτυχία στη ζωή σας.

 
Στην παλλαϊκή πάλη για την οικοδόμηση του κομμουνισμού μεγάλο και σπουδαίο ρόλο παίζει η σοβιετική λαϊκή διανόηση και το τμήμα της εκείνο που αποτελούν οι σοβιετικοί συγγραφείς. Με τα καλύτερα έργα τους οι συγγραφείς μας βοηθάνε να παγιωθεί η ενότητα του λαού, βοηθάνε να διαπαιδαγωγηθούν οι σοβιετικοί άνθρωποι με το πνεύμα του κομμουνισμού. Ζωντανό σχετικό παράδειγμα είναι το έργο του μεγάλου μας σοβιετικού συγγραφέα Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς Σόλοχοφ.

 
Ο Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς είναι πλατιά γνωστός τόσο μέσα στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Τα έξοχα έργα του έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, εκδίδονται και διαβάζονται σε όλα τα πέρατα της γης. Τα βιβλία του Σόλοχοφ μόνο στη Σοβιετική Ένωση έχουν εκδοθεί σε τριάντα σχεδόν εκατομμύρια αντίτυπα, σε εξήντα γλώσσες. Στη χώρα μας σήμερα είναι δύσκολο πια να βρεθεί σπίτι όπου να μην υπάρχουν τα έργα του Σόλοχοφ, που διαβάζονται και ξαναδιαβάζονται με αγάπη και συγκίνηση, κρίνονται και προσφέρουν ευχαρίστηση στους ανθρώπους.

 
Το κόμμα μας και όλος ο σοβιετικός λαός εκτιμούν πολύ τον Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς Σόλοχοφ, τον θεωρούν έξοχο καλλιτέχνη του λόγου, που αφιέρωσε το δυνατό του ταλέντο στην εξυπηρέτηση της μεγάλης υπόθεσης: της οικοδόμησης του κομμουνισμού.

 
Στα έργα του ο Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς μιλάει για τα πιο σπουδαία, τα καθοριστικά στάδια της ιστορίας της σοβιετικής κοινωνίας. Ξαναζωντανεύει και την εποχή του εμφυλίου πολέμου, και την επαναστατική αλλαγή στη ζωή της υπαίθρου στα χρόνια της κολλεκτιβοποίησης, και το ηρωικό κατόρθωμα του λαού στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Τα έργα του Σόλοχοφ βοηθάνε τους ανθρώπους να καταλάβουν σωστά την ιστορική σημασία των μεγάλων κατορθωμάτων του λαού μας κάτω από την καθοδήγηση του αγαπημένου μας Κομμουνιστικού κόμματος.

 
Το βαθιά κομματικό και λαϊκό έργο του Σόλοχοφ δείχνει με ακαταμάχητη πειστικότητα ότι ο δρόμος που έχει διατρέξει η χώρα μας ήταν δύσκολος, δυσδιάβατος, αλλά ο μοναδικά σωστός δρόμος προς μια ευτυχισμένη ζωή για όλο το λαό.

 

πηγή Ν. Σ. Χρουστσόφ, Ο υψηλός προορισμός της λογοτεχνίας και της τέχνης, Μέλισσα, σελ 82-83.

Advertisements