Οι σοβαροί άνθρωποι που έχουν καλή όρεξη για πνευματική τροφή, καρτερούν από σας, αγαπητέ Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς, όπως και από όλους τους συγγραφείς, καινούργια ζωντανά και με ανώτερη λογοτεχνική αξία έργα για τη σύγχρονη ζωή μας.

 
Πώς να καθορίσουμε αν έγραψε πολλά ή λίγα ένας λογοτέχνης; Αυτό καθορίζεται φυσικά όχι από τον αριθμό των σελίδων και των βιβλίων, αλλά από το πόσο βαθιά και ζωντανά περιγράφει στα έργα του ο συγγραφέας την πολυεδρική ζωή και τα έργα του λαού, το μεγαλείο της πάλης του για τον κομμουνισμό.

 
Είναι ευχάριστο να ζούμε και να δουλεύουμε, σύντροφοι, στη μεγάλη μας εποχή που γίνονται τόσο μεγαλειώδεις μετασχηματισμοί, στην εποχή που σε απέραντους χώρους της γήινης σφαίρας οι άνθρωποι αναδιοργανώνουν τη ζωή τους με βάση τις σοσιαλιστικές αρχές. Πάνω από το ένα τρίτο κιόλας της ανθρωπότητας ζει σ’ έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου οι άνθρωποι κατάργησαν το θηριώδη νόμο του καπιταλισμού «ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος» και ζουν σύμφωνα με την αρχή «ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι φίλος και αδελφός», όπου τα πάντα έχουν υποταχθεί σ’ έναν σκοπό: να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων στη γη. Και στους μεγάλους αυτούς μετασχηματισμούς μεγάλο ρόλο παίζουν οι λογοτέχνες. Ο λαός μας, το κόμμα μας εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι στη θαυμάσια αυτή εποχή των μεγαλουργημάτων ο Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς Σόλοχοφ εκπροσωπεί επάξια τη σοβιετική λογοτεχνία, περιγράφει αντάξια τα κατορθώματα του σοβιετικού λαού, των ηρωισμό και την ανεπιφύλακτη αφοσίωση των σοβιετικών ανθρώπων στο έργο του λενινιστικού κόμματος που μετασχηματίζει τη ζωή, έχοντας βάση την αθάνατη θεωρία του μαρξισμού – λενινισμού.

 
Ο Σόλοχοφ είναι διακεκριμένος καλλιτέχνης, ικανός και αληθινός χρονικογράφος της μεγάλης μας εποχής. Του ευχόμαστε καινούργιες μεγάλες επιτυχίες στο έργο του.

 
Το δημιουργικό έργο του Σόλοχοφ προκαλεί το ζωηρό ενδιαφέρον εκατομμυρίων αναγνωστών στο εξωτερικό που θέλουν να μάθουν την αλήθεια για τη Σοβιετική χώρα και για τον σοβιετικό άνθρωπο, για το πώς στον ηρωικό αγώνα γεννήθηκε και παγιώθηκε το πιο ανθρώπινο κοινωνικό σύστημα – το σοσιαλιστικό σύστημα.

 
Στα τελευταία χρόνια ο Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς έκανε κάμποσα και πολύ επωφελή ταξίδια στο εξωτερικό. Παντού τον υποδέχτηκαν σαν μέγιστο σοβιετικό συγγραφέα, σαν πληρεξούσιο αντιπρόσωπο του σοβιετικού πολιτισμού.

 
Γνωρίζετε ότι σε λίγον καιρό, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Αϊζενχάουερ, θα ταξιδέψω στις ΕΠΑ. Και μου είναι ευχάριστο να προσκαλέσω μαζί μου σ’ αυτό το ταξίδι τον Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς. Νομίζω πως γι’ αυτόν θα είναι χρήσιμο να γνωρίσει από κοντά τη ζωή της σύγχρονης Αμερικής.

 

 

πηγή Ν. Σ. Χρουστσόφ, Ο υψηλός προορισμός της λογοτεχνίας και της τέχνης, Μέλισσα.

Advertisements