Στα τελευταία χρόνια πήγα κάμποσες φορές στο Καζαχστάν, στο Ουζμπεκιστάν και στο Τατζικιστάν, καθώς και στην Κιργισία, στις δημοκρατίες της Βαλτικής: Λιθουανία, Λεττονία και Εσθονία. Πήγα και στη Γεωργία, αλλά πριν από πολύ καιρό. Καθεμιά από τις ενωσιακές μας δημοκρατίες έχουν σημειώσει τεράστιες επιτυχίες στον τομέα της οικονομικής και της πολιτιστικής ανοικοδόμησης, ανδρώθηκαν εκεί πολυάριθμα ειδικευμένα στελέχη.

 
Πόσο καταπληκτική είναι η άνθιση της οικονομίας και του πολιτισμού στις σοβιετικές μας δημοκρατίες! Τι θαυμάσιοι άνθρωποι ανατράφηκαν και διαπλάστηκαν στς συνθήκες της σοβιετικής κοινωνίας κάτω από την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού κόμματος, στην πορεία της ιστορικής πάλης για τον κομμουνισμό! Συναντώντας τους ανθρώπους αυτούς και συνομιλώντας μαζί τους δοκιμάζεις ένα αίσθημα θλίψης και πικρίας, γιατί τόσο σπάνια καταφέρνουν οι συγγραφείς και οι ζωγράφοι να ενσαρκώσουν στα έργα τους τις μορφές των ανθρώπων μας, να δείξουν ότι είναι καινούργιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν και ανατράφηκαν από την εποχή του σοσιαλισμού. Οι καινούργιοι αυτοί άνθρωποι είναι αγωνιστές της ελευθερίας και της ευτυχίας της ανθρωπότητας, ενσαρκώνουν υψηλές ψυχικές ιδιότητες και υψηλά γνωρίσματα της κομμουνιστικής ηθικής. Η παγίωση του δεσμού με την καθημερινή ζωή του λαού, με την εργασιακή του δραστηριότητα θα βοηθήσει τους συγγραφείς και τους ζωγράφους να ξεπεράσουν τις απαρχαιωμένες ιδέες τους για τους ανθρώπους μας, να γνωρίσουν την ψυχή τους, το χαρακτήρα τους, τις σκέψεις και τις προσδοκίες τους και να δημιουργήσουν στα διηγήματα, στα μυθιστορήματα, στα ποιήματα και στα θεατρικά έργα, στα έργα της κινηματογραφικής τέχνης, της ζωγραφικής και της μουσικής αληθινά και ζωντανά πρότυπα των ανθρώπων της εποχής μας.

 
Το 20ο συνέδριο του κόμματος έδειξε στις αποφάσεις του πως για να ανέβει και ν’ ανθίσει πιο πολύ η οικονομία και ο πολιτισμός είναι ανάγκη να πλατύνουμε με κάθε μέσο και να ανεβάσουμε το ρόλο των ενωσιακών δημοκρατιών, να εφαρμόσουμε με συνέπεια τη λενινιστική πολιτική σχετικά με τις εθνότητες. Ύστερα από το συνέδριο το κόμμα και η κυβέρνηση έκαναν κιόλας αρκετή δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή με έκδηλα τα θετικά αποτελέσματα στη ζωή όλων των δημοκρατιών.

 
Σε σχέση μ’ αυτό θα ήθελα να μιλήσω για τα σπουδαιότερα μέτρα που πήρε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ και η Σοβιετική κυβέρνηση για να διευρύνουν τα δικαιώματα της Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρωσίας. Η Ομοσπονδία της Ρωσίας δίκαια έχει τον επιβαλλόμενο σεβασμό όλων των αδελφών λαών της Σοβιετικής Ένωσης. Μαζί με τους Ρώσους οι άνθρωποι όλων των σοσιαλιστικών εθνών της ΕΣΣΔ λένε με αγάπη: Ρωσία-μάνα. Είναι γνωστό πως στην προεπαναστατική ακόμη εποχή διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ρωσικής δημοκρατικής διανόησης είχαν συνδεθεί στενά με πρωτοπόρους εκπροσώπους της διανόησης όλων των λαών της Ρωσίας, αντιτάσσονταν ενεργά στην εθνική καταπίεση, επιδρούσαν ευεργετικά στην ανάπτυξη των πολιτισμών των διαφόρων εθνών και εθνοτήτων.

 
Η ηρωική ρωσική εργατική τάξη κάτω από την καθοδήγηση του μπολσεβίκικου κόμματος ηγήθηκε του αγώνα των εργαζομένων όλων των εθνοτήτων εναντίον του μισητού τσαρισμού, εναντίον του αστικοτσιφλικάδικου καθεστώτος και εξασφάλισε τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης. Στην πορεία των μεγάλων σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας ο ρωσικός λαός έκανε πάρα πολλά για να βοηθήσει τους καταπιεζόμενους ως τότε λαούς της χώρας να ξεπεράσουν την προαιώνια οικονομική και πολιτιστική καθυστέρηση και να τους ανεβάσει ως το δικό του επίπεδο. Με τα μεγάλα και ευγενή έργα του ο ρωσικός λαός, τόσο στα χρόνια της ειρηνικής ανοικοδόμησης όσο και στην περίοδο των πολεμικών δοκιμασιών κέρδισε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και το σεβασμό όλων των λαών της χώρας μας. Αυτό δεν μειώνει καθόλου την εξαιρετική σημασία όλων των λαών στην αδελφική οικογένεια των σοσιαλιστικών εθνών της ΕΣΣΔ. Όλοι οι λαοί της Σοβιετικής μας Ένωσης προσφέρουν τη μεγάλη συμβολή τους στην οικοδόμηση του κομμουνισμού. Η ακαταμάχητη δύναμη του σοβιετικού συστήματος βρίσκεται στην ακατάλυτη αδελφική φιλία όλων των λαών της πολυεθνικής Σοβιετικής μας χώρας.

 
Πρέπει να ομολογήσουμε, σύντροφοι, πως αν τον τελευταίο καιρό η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν είχε την επιβαλλόμενη πληρότητα δικαιωμάτων που να αντιστοιχούν στη σημασία της και στη θέση της μέσα στο κράτος. Ύστερα από το 20º συνέδριο του ΚΚΣΕ η ανώμαλη αυτή κατάσταση διορθώθηκε. Ιδρύθηκε το Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΣΕ για τις υποθέσεις της ΣΟΣΔΡ. Το δραστήριο αυτό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής που ασχολείται με όλες τις υποθέσεις της Ομοσπονδίας της Ρωσίας διευθύνει εξ ονόματος της ΚΕ του ΚΚΣΕ όλους τους τομείς της κομματικής, της οικονομικής και της πολιτιστικής ζωής της ΣΟΣΔΡ. Το υπουργικό συμβούλιο της ΣΟΣΔΡ περιβάλλεται με όλα τα απαραίτητα δικαιώματα για να ασκεί τη διεύθυνση της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας και της πολιτιστικής ανοικοδόμησης. Η αναδιοργάνωση της διεύθυνσης της βιομηχανίας και των έργων ανοικοδόμησης, που έγινε τώρα τελευταία, η ίδρυσηση ΣΟΣΔΡ 70 σοβναρχόζ* κατά οικονομική διοικητική περιοχή θα βοηθήσουν να γίνεται πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της δημοκρατίας.

 

Τα μέτρα για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ενωσιακών δημοκρατιών έχουν μεγάλη σημασία και ανοίγουν ακόμη πιο πλατιές δυνατότητες για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

 

Σύντροφοι! Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα των γραμμών του κόμματός μας, στην ακατάλυτη ενότητα όλων των σοβιετικών λαών, στη συσπείρωσή τους γύρω από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού κόμματος Σοβιετικής Ένωσης. Με τη μονολιθική και ακατάλυτη αυτή ενότητα των γραμμών μας δεν φοβόμαστε καμιά μηχανορραφία των δυνάμεων της παγκόσμιας αντίδρασης.

 

* – συμβούλια εθνικής οικονομίας.

Advertisements