Το 1930 η ρώσικη αρχιτεκτονική ομάδα OSA, με αρχηγό της τον Ivan Leonidov, πήρε μέρος στον διαγωνισμό για τον αστικό σχεδιασμό των χημικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στο Magnitogorsk, μια νέα πόλη στο νότιο άκρο των Ουραλίων ορέων. Όταν ο Στάλιν έβαλε σε εφαρμογή τα σχέδια του για την βιομηχανοποίηση της ρωσικής υπαίθρου, σχεδίασε την ίδρυση αρκετών εγκαταστάσεων βασισμένων απλώς σε μία βιομηχανική δραστηριότητα σε ακατοίκητες περιοχές της χώρας. Το Magnitogorsk ήταν ένα από τα πιο σημαντικά και φιλόδοξα εγχειρήματα.

Magnitogorsk-05

Magnitogorsk-01

Το τελικό σχέδιο που προτάθηκε από την ομάδα OSA αποτελείται από μία γραμμική πόλη που επικεντρώνεται σε μια έκταση 15 μιλίων γύρω από μία κεντρική αρτηρία που ενώνει τα βιομηχανικά εργαστήρια με τις κρατικές φάρμες και απλώνεται σε ένα τετράγωνο πλέγμα. Η αστικοποίηση συμφιλιώνεται με το τοπίο, καθώς όλες τις λειτουργίες των κτιρίων διαμοιράζονται στο φυσικό περιβάλλον με μια χαμηλή πυκνότητα που παραπέμπει ευθέως στις θεωρίες από-αστικοποίησης.

magnigotorsk-08a

Magnitogorsk-03

Στην κεντρική λωρίδα της πόλης βρίσκονται οι κατοικίες, γυάλινοι πύργοι εναλλάσσονται με χαμηλές κτιριακές δομές σε μια «πράσινη ζώνη», όλες τους σε απόσταση η μία από την άλλη ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη πρόσβαση σε αέρα και φως. Τα δημόσια κτίρια και οι χώροι αναψυχής έχουν διάφορες μορφές και βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, τοποθετημένα στα οικοδομικά τετράγωνα της λωρίδας. Από την άλλη πλευρά, πέρα από την λωρίδα των κατοικιών, βρίσκονται τα εκπαιδευτικά κτίρια, οι παιδικές χαρές και τα αγροκτήματα.

magnigotorsk-10

magnigotorsk-11

Τα διώροφα σπίτια έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 16 ανθρώπους το καθένα και παρουσιάζουν έναν κοινό χώρο με τη μορφή ενός κεντρικού σταυρού, ενώ τα προσωπικά δωμάτια βρίσκονται στις γωνίες του. Το τετράγωνο είναι η γεωμετρική αρχή που οργανώνει το όλο σχέδιο, από το περίγραμμα της πόλης μέχρι το περίγραμμα κάθε δωματίου. Επίσης καθοδηγεί τη λογική για μια πιθανή επέκταση της πόλης, που μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη επιπλέον τετραγώνων, διατηρώντας την ανοιχτότητα του συστήματος.

magnigotorsk-09

(πηγή: Mariabruna Fabrizi)

http://www.hitandrun.gr

Advertisements