Αποτέλεσμα εικόνας για Die Tage der Commune

Η «New Star» και η «Rbb media» παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Οι μέρες της Κομμούνας» («Die Tage der Commune») όπως κινηματογραφήθηκε τον Απρίλη του 1966, στο Berliner Ensemble, το ιστορικό θέατρο που ίδρυσε ο ίδιος.

Ένα επικό λαϊκό έργο, ένα θεατρικό δοκίμιο προλεταριακής επανάστασης. Με τη μουσική του Hanns Eisler και πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιό και τραγουδίστρια Γκίζελα Μάι (που έφυγε από τη ζωή στις 4 Δεκέμβρη). Οι προβολές θα γίνουν αποκλειστικά στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema» (Ιουλιανού 42-46, τηλ.: 2108220008, 2108220023) και για 14 μόνο ημέρες από 15 έως 28 Δεκέμβρη.

Η ταινία

Ο Μπρεχτ έγραψε το «Οι μέρες της Κομμούνας» το 1948-1949 ενώ είχε πρόσφατα φύγει από τις ΗΠΑ για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η πρώτη παραγωγή του έργου έγινε από τη θεατρική εταιρεία του Μπρεχτ «The Berliner Ensemble» στο Karl Marx Stadt (Chemnitz) το 1956 και η μουσική γράφτηκε από τον συνθέτη Hanns Eisler.

Το έργο παρουσιάζει ένα πανόραμα της ζωής στην Κομμούνα. Είναι ένας κόσμος με τον οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε και να αναγνωρίσουμε, ένας κόσμος εργατικών συνοικιών στην οδό Pigalle. Ο Papa και ο Coco, η Babette και η Geneviève, η Madame Cabet και ο γιος της Jean. Μαζί παλεύουν και προσπαθούν να μάθουν πώς να ξανασκεφτούν τη ζωή σε μια αληθινά δημοκρατική κοινωνία. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που στο τέλος θα καταλήξουν να αγωνίζονται και να πεθαίνουν στους δρόμους του Παρισιού. Ο Μπρεχτ θέλει να καταλάβει ο θεατής τις πολιτικές και τις οικονομικές δυνάμεις στο χώρο της εργασίας που διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Προβάλλει σκηνές με τους πολιτικούς αρχηγούς της Γαλλίας και της Γερμανίας, το διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, δυνάμεις που στις μέρες μας αποκαλούμε παγκόσμιο καπιταλισμό και που ραδιουργούν για να καταστρέψουν τους κατοίκους του Παρισιού. Ο Μπρεχτ προτρέπει τον θεατή να αναρωτηθεί και να βρει τρόπους για να αλλάξει τον κόσμο αντιμέτωπος με αυτά που θεωρεί ως αδύνατες πιθανότητες.

«Ο Μπρεχτ στο θέατρο»

Με την προβολή της ταινίας «Οι μέρες της Κομμούνας», η «New Star» ξεκινάει ένα νέο κύκλο προβολών με τίτλο «Ο Μπρεχτ στο θέατρο». Θα προβληθούν στους κινηματογράφους σπάνια θεατρικά έργα του Μπρεχτ που παίχτηκαν στο Berliner Ensemble και κινηματογραφήθηκαν άψογα από την κρατική τηλεόραση της ΓΛΔ.

Εκτός από την «Οι μέρες της Κομμούνας», θα προβληθούν επίσης:

  • «Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία», σε σκηνοθεσία Peter Kupke, μουσική Paul Dessau, φωτογραφία: Bernd Müller. Πρωταγωνιστούν Franziska Troegner, Ekkehard Schall, Hans-Peter Reinecke κ.α., που παίχτηκε το 1983 με διάρκεια 160’ και θα προβληθεί από 12 μέχρι 25 Γενάρη.

  • «Ο κύριος Πούντιλα και ο υπηρέτης του Μάττι», επίσης σε σκηνοθεσία Peter Kupke, μουσική Paul Dessau, φωτογραφία Harry Münzhardt. Πρωταγωνιστούν Ekkehard Schall, Carmen-Maja Antoni, Hans-Peter Reinecke κ.ά., που παίχτηκε το 1979 με διάρκεια 156’, έγχρωμο και θα προβληθεί από 9 μέχρι 22 Φλεβάρη.

Οι προβολές θα γίνουν για 14 μόνο ημέρες για την κάθε μία. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο 210 8220008.

Advertisements