Από ερώτημα φίλου του μπλογκ που μεγάλωσε στην πολιτική προσφυγιά.

_hellenes3

Για δεκάδες χρόνια στις κομμουνιστικές γιορτές (και όχι μόνο) τραγουδιόταν ένα εμβατήριο για τον Νίκο Μπελογιάννη. Απ’ ότι ξέρω κανένας από τις νεότερες γενιές δεν ξέρει ποιος το «υπογράφει». Παίζεται συχνά ακόμα και σήμερα από τα τοπικά μουσικά σχήματα στα πανηγύρια και στις χορευτικές βραδιές σαν χασαποσέρβικος (ενώ στην πραγματικότητα είναι εμβατήριο), και ο κόσμος το χορεύει παρακαλώ! Αν μπορείς δείξε τα όσα θυμήθηκα μπας και βρεθεί κάποιος που να ξέρει λεπτομέρειες για το τραγούδι αυτό. Μου φάνηκε πολύ περίεργο που δεν το βρήκα πουθενά στο διαδίκτυο, εδώ και πολλά χρόνια κατά καιρούς το σκέφτομαι και μπαίνω στο γκουγκλ μα χωρίς αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι «προϊόν» της προσφυγιάς.

 

Κομμουνιστή με το κόκκινο γαρύφαλλο/ Ζωγραφισμένο στη μνήμη των ανθρώπων/ Ήθελες λεύτερη εσύ Πατρίδα/ Γι’ αυτό σε στήσανε μπροστά στ’ απόσπασμα./ Ήθελες λεύτερη… /Γι’ αυτό…. /Νίκο, Νίκο Μπελογιάννη /Όλοι (οι) σύντροφοί σου σε καρτερούν/ ?? Και το- και το Μακρυγιάννη ?? /Όλοι στην Πατρίδα σε χειροκροτούν/Όλοι στην πατρίδα σε καρτερούν/Όλοι στην πατρίδα σε χαιρετούν.

 

Υπάρχουν κάποια ερωτηματικά εκεί με το Μακρυγιάννη, δεν θυμάμαι τα λόγια και προς το τέλος με τα πολλά «Όλοι», εκεί θυμάμαι κάπου να έλεγαν «Όλα». Αυτά.

 

 

 

Advertisements